Oorlogswinter op longlist Golden Globes

Recordaantal films (69) gekwalificeerd

Een recordaantal films zijn gekwalificeerd voor de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film, waaronder de Nederlandse productie Oorlogswinter van Martin Koolhoven. In totaal staan 69 films op de longlist, waarvan er uiteindelijk vijf genomineerd worden.

Naast Oorlogswinter zijn ook Das weisse Band (Michael Haneke) en Un prophète (Jacques Audiard) toegelaten tot de lijst. De regels van de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes, schrijven onder andere voor dat de film voornamelijk moet bestaan uit niet-Engelstalige dialogen en daarnaast mag de productie niet zijn uitgekomen in de Verenigde Staten. De Golden Globes worden gezien als de belangrijkste graadmeter voor de Oscars. In tegenstelling tot de Oscars mogen bij de Golden Globes meerdere films uit één land meedoen om de award voor beste niet-Engelstalige film.

Oorlogswinter, een verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw, gaat over tiener Michiel die tijdens de Hongerwinter een gewonde Britse soldaat helpt en vervolgens betrokken raakt bij het verzet. De film won drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival en is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Eerdere winnaars van de Golden Globe voor beste niet- Engelstalige film zijn Waltz with Bashir van Ari Folman in 2009 en The Diving Bell and the Butterfly van Julian Schnabel in 2008. In 2005 won de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad de prijs voor zijn film Paradise Now.

De vijf genomineerden voor de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film worden op 15 december bekend gemaakt. Op 17 januari 2010 is de 67ste editie van de Golden Globes.


De volledige longlist