Oorlogswinter genomineerd voor Satellite Award

Koolhovens film heeft zware tegenstanders

Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is genomineerd voor een Satellite Award in de categorie beste buitenlandse film. Naast de Nederlandse productie dingen onder meer Das weisse Band (Michael Haneke) en Los abrazos rotos (Pedro Almodóvar) mee naar de prijs. De Satellite Awards zijn een initiatief van de International Press Academy, een organisatie van entertainmentjournalisten, en worden dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt.

De andere drie nominaties voor de Satellite Award voor beste buitenlandse film zijn Red Cliff (John Woo), La nana (Sebastián Silva) en J'ai tué ma mère ( Xavier Dolan). Voorgaande jaren wonnen Gomorra (Matteo Garrone, 2008), Lust, Caution (Ang Lee, 2007) en Volver (Pedro Almodóvar, 2006) de prijs.

Oorlogswinter, een verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw, gaat over tiener Michiel die tijdens de Hongerwinter een gewonde Britse soldaat helpt en vervolgens betrokken raakt bij het verzet. De film won drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival en is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars.

De Satellite Awards worden op 20 december uitgereikt in Century City, Californië.


De volledige lijst met nominaties