Oeuvreprijs voor Errol Morris

Documentairemaker bekend van The Fog of War

De International Documentary Association (IDA) eert filmmaker Errol Morris met een Career Achievement Award. Morris, die in 2004 een Oscar won voor zijn documentaire The Fog of War (over de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert S. McNamara), krijgt de prijs uitgereikt op 4 december tijdens de Documentary Awards in Los Angeles.

Morris maakt sinds 1978 documentaires die regelmatig worden bekroond met prijzen. Voor Standard Operating Procedure, over de martelingen in de Abu Ghraib gevangenis, kreeg hij vorig jaar de grote juryprijs op het filmfestival van Berlijn. Ook won hij op verschillende festivals prijzen voor de documentaires The Thin Blue Line (1988) en A Brief History of Time (1991).

Het IDA noemt Morris ‘deels detective, deels filosoof en deels poëet.’ Hij is een ‘ innovatieve filmmaker (…) met een grote impact op het documentairegenre.’ Eerder werden Werner Herzog (Grizzly Man, 2005), Michael Moore (Bowling for Columbine , 2002) en Haskell Wexler (Bound for Glory, 1976) geëerd met de Career Achievement Award.