Nominaties Scenecs filmfestival

Drie documentaires en drie korte fictiefilms genomineerd

Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 november vindt in Amersfoort de vierde editie van Scenecs (The Central Dutch Film Festival) plaats. Het is een internationaal filmfestival dat speciale aandacht besteedt aan nieuwe cineasten en debutanten. Drie documentaires en drie korte fictiefilms zijn genomineerd ‘The Dutch Golden Stone’ (De gouden kei).

Bingo van Timur Ismailov is genomineerd in de categorie fictie. De tragikomische korte film vertelt het verhaal van een jonge zigeuner uit het straatarme Moldavië, die in Nederland het grote geluk hoopt te vinden.  De eindexamenfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie neemt het op tegen het Duitse Inside of a Snow Globe (Raphael Bruggey), over een jong meisje in Oost-Berlijn dat op het punt staat om naar het Westen te vluchten, en Punishment (Ramon Swaab), waarin een man, vastgeketend in een donkere loods , geconfronteerd wordt met de verkeerde keuzes uit zijn verleden.

In de categorie documentaire dingen drie korte en middellange Nederlandse docu’s mee naar de ‘The Dutch Golden Stone’. Diary of a Times Square Thief van Klaas Bense is de bekendste titel in de selectie. Bense maakte de film naar aanleiding van een dagboek dat hij op eBay had gekocht, waarin een jongeman vertelt over zijn droom om in New York een groot schrijver te worden. Recentelijk won Bense met zijn documentaire op het Sichuan TV Festival in de Chinese stad Chengdu de Gouda Panda, een prijs voor vernieuwende documentaires. Verder zijn genomineerd: Altijd 19 van Stephane Kaas, over een jongen van 23 die na een ongeluk iedere dag in de veronderstelling leeft dat hij nog 19 is, en Mijn kamer is mijn beste vriend (Berenike Rozgonyi), een documentaire over de positie van jonge minderjarige asielzoekers in Nederland.

De SCENECS Awards worden uitgereikt door een professionele jury, bestaande uit , onder andere, Jos Stelling en Steven de Jong. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 7 november in theater De Flint in Amersfoort. De prijswinnaars worden op zondag nogmaals vertoond.