Nominaties IDFA 2009 bekend

Twee nominaties voor John Appels The Player

De nominaties van de verschillende competities van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zijn woensdagavond bekend gemaakt. Regisseur John Appel maakt met zijn documentaire The Player kans op twee prijzen.

The Player is genomineerd voor de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary en voor de Diorapthe IDFA Award for Dutch Documentary. De documentaire gaat over John Appels overleden vader, die een fervent gokker was. Appel gaat in zijn film op zoek naar de oorzaak van zijn vaders goklust.

Naast The Player zijn ook Last Train Home (Lixin Fan), opgenomen in China, en Enemies of the People (Rob Lemkin en Thet Sambath), opgenomen in Cambodja, genomineerd voor de VPRO IDFA Award. In Last Train Home volgt regisseur Lixin Fan de Chinese familie Zhang. Vader en moeder Zhang zijn migrantenarbeiders en werken in de stad Guangzhou, terwijl de kinderen wonen in een dorpje op het platteland.

Enemies of the People gaat over de zoektocht van Thet Sambath naar de beulen die in opdracht van het Rode Khmer-regime, eind jaren zeventig, tegenstanders van bewind vermoordden. Het lukt Sambath in de film om voormalige Rode Khmer-leden te interviewen.

De winnaars van de verschillende competitieprogramma’s worden vrijdagmiddag bekend gemaakt tijdens de slotceremonie van het IDFA.

De volledige lijst met nominaties