Nominaties Golden Globes bekend

Up in the Air (6) en Nine (5) het meest genomineerd

Up in the Air van Jason Reitman (Juno) en Nine van Rob Marshall (Chicago) maken kans op de meeste Golden Globes. De films zijn respectievelijk zes en vijf keer genomineerd. Dat is vandaag bekend gemaakt door The Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes.

De tragikomedie Up in the Air is genomineerd in de categorie voor beste dramafilm en daarnaast maakt hoofdrolspeler George Clooney kans op de prijs voor beste acteur. In deze film trekt Ryan Bingham (Clooney) vanwege zijn werk door het land en leidt daardoor een geïsoleerd bestaan.

Naast Up in the Air is ook de megaproductie Avatar van James Cameron genomineerd voor beste dramafilm. De andere kanshebbers voor de prijs zijn Inglourious Basterds (Quentin Tarantino), Precious (Lee Daniels) en The Hurt Locker (Kathryn Bigelow).

Nine, de musicalversie van Federico Fellini’s Otto e mezzo, maakt kans op de Golden Globe voor beste musical- of komedie. Hoofdrolspelers Daniel Day-Lewis en Marion Cotillard zijn allebei genomineerd voor hun acteerprestaties. Naast Nine maken ook de komedies (500) Days of Summer (Marc Webb), The Hangover (Todd Phillips), It’s Complicated (Nancy Meyers) en Julie & Julia (Nora Ephron) kans op de prijs voor beste musical- of komediefilm.

In de categorie beste niet-Engelstalige film zijn onder andere Los abrazos rotos (Pedro Almodóvar), Das weisse Band (Michael Haneke) en Un prophète (Jacques Audiard) genomineerd.

De Golden Globes worden op 17 januari uitgereikt in Beverly Hills, Los Angeles.

De volledige lijst met nominaties