Nog meer nominaties in aanloop Oscars

DGA en BAFTA geven nominaties vrij

Als vervolg op alle nominaties in de aanloop naar de Oscars, heeft nu ook de Directors Guild of America, de beroepsvereniging van regisseurs, haar nominaties donderdag bekend gemaakt. Daarnaast heeft het Britse BAFTA een tipje van de sluier opgelicht door de nominaties voor beste niet-Engelstalige film vrij te geven.

Christopher Nolan (The Dark Knight) en Danny Boyle (Slumdog Millionaire), zijn twee van de vijf genomineerden voor een DGA-Award. Ook David Fincher (The Curious Case of Benjamin Button), Gus Van Sant (Milk) en Ron Howard (Frost/Nixon ) dingen mee naar de prijs voor beste regisseur.

Het winnen van een DGA-Award staat bijna garant voor een Oscar. Sinds de eerste uitreikingen in 1948, grepen slechts zes DGA-winnaars naast de Oscar voor beste regie.

Een andere belangrijke graadmeter voor de Oscars is de prijs die uitgereikt wordt door de British Academy of Film and Television – de BAFTA. Woensdag maakten zij bekend dat onder andere de geanimeerde, Israëlische documentaire Waltz with Bashir, kans maakt op de BAFTA voor beste niet-Engelstalige film. Ook de Duitse film Der Baader Meinhof Komplex, het Italiaanse Gomorra en de Franse films Il y a longtemps que je t'aime en Persepolis maken kans op de onderscheiding.

Net als vorig jaar maakte de BAFTA-organisatie de genomineerden in de categorie beste niet-Engelstalige film eerder bekend. Zo wil het vakgenootschap zijn leden ruimschoots de kans geven de vijf films te bekijken. Donderdag 15 januari worden de overige genomineerden bekend gemaakt.

De DGA-uitreikingen vinden plaats op 31 januari, de BAFTA’s worden op 8 februari uitgereikt en op 22 februari worden de Oscar-winnaars bekend gemaakt.