Nieuwe IMAX-zalen in Nederland

Zaal in Amsterdam Zuidoost ‘succesvol’

Bioscoopketen Pathé opent twee nieuwe IMAX-zalen in Nederland: in Rotterdam (Pathé Schouwburgplein) en in Eindhoven. Daarnaast is de zaal in Amsterdam Zuidoost (Pathé Arena) vernieuwd.

Volgens Pathé is de IMAX-zaal in Amsterdam Zuidoost erg succesvol en daarom wil het bedrijf twee nieuwe zalen openen. Uit cijfers over 2008 blijkt dat de zaal 1,25 miljoen euro opleverde en 108.938 bezoekers trok. Daarmee was de bioscoop in Zuidoost het op twee na succesvolste IMAX-theater in Europa. Pathé verwacht dat de resultaten dit jaar worden ‘geëvenaard of overtroffen.’ De best bezochte films in de IMAX-zaal waren The Dark Knight (42.155 bezoekers), Harry Potter and the Half-Blood Prince (32.075) en Harry Potter and the Order of the Phoenix (31.324).

De IMAX-zaal in Rotterdam wordt op donderdag 17 december geopend en dan zal Avatar, de nieuwe film van James Cameron (Titanic, The Terminator en Aliens), worden vertoond. In het voorjaar van 2010 gaat de nieuwe zaal in Eindhoven open. De IMAX-zaal in Amsterdam Zuidoost is al vernieuwd en heeft nieuwe projectoren, een nieuw filmdoek en aangepast bioscoopstoelen. Deze week gaat in Amsterdam de nieuwe 3D-Disneyfilm A Christmas Carol in première.