NPS Kort! 2008 op tournee in bioscopen

10 Nederlandse korte films in één programma

Amsterdam (Het Ketelhuis), Amersfoort (De Lieve Vrouw), Arnhem (Focus), Den Bosch (Verkadefabriek), Deventer (Filmhuis De Keizer, Ede (Cinemec), Groningen (Images), Haarlem (Filmschuur), Maastricht (Lumiere), Nijmegen (Lux), Meer informatie over KORT! op www.cinema.nl/nps-kort Speelduur: 100 minuten

AKIKO

Akiko staat in een oneindige, zwarte en lege ruimte. Alsof ze wakker wordt, herstructureert ze zichzelf en haar omgeving. Verschillende elementen; de weg, het gras en de straatverlichting komen langzaam in beeld. Akiko aanschouwt en beleeft alles zeer intens, alsof ze de wereld nooit eerder heeft gezien. Wanneer alle elementen zich geopenbaard hebben, is de wereld niet zo puur als Akiko aanvoelde.

DE LAATSTE DAG

Nog onafgebroken op zijn hoede maar met afnemende krachten, probeert N. voor de laatste keer zijn kostbare bezit, een gezelschap vrolijke dames, bijeen te houden. Als het niet meer lukt om alle belagers op afstand te houden, is zijn einde – een leven zonder lust – nabij.

BRAT

Jarek (29) reist als een van de vele illegale Poolse arbeiders af naar West- Friesland om daar voor een bollenboer te gaan werken. Al snel blijkt dat Jarek en de boer zijn verbonden door een onverwerkt trauma uit het verleden.

SALTO MORTALE

Hoog in de nok van een circus maakt een jonge luchtacrobaat zich gereed voor zijn eerste dodensprong en denkt terug aan zijn moeder die zich acht jaar eerder door zijn toedoen van het leven benam.

SUCCES

Leendert begint de dag als alle anderen, met het verschil dat hij vandaag een
presentatie moet houden. Voor hem is het een grote dag en hij heeft er zin in. Zijn presentatie gaat fantastisch en hij krijgt na afloop een staande ovatie en felicitaties van de directeur. Als hij op de terugweg langs een snackbar rijdt besluit hij zijn succes te vieren met patat, kip en taart. Dat had hij beter niet kunnen doen…

TERUGWEG

Na een knallende ruzie met haar vriend Mark, verlaat Luna, samen met haar vriendin Evy, op de snelweg de auto. Gestrand op een benzinepompstation zoeken de twee meisjes naar een mogelijkheid om naar huis te komen. De overkant van de snelweg lijkt het meest geschikt.

 

VERA

Vera slijt haar grijze leven als suppoost in een museum. Dag in dag uit wordt ze
geconfronteerd met wat ze haast wanhopig mist: een aanraking. Hunkering en strenge vorst zorgen ervoor dat Vera een zwerver in haar huis binnenlaat, zonder dat zij zich laat zien. Vera plant een ontmoeting met de zwerver in het museum, maar durft zich niet aan hem te openbaren. Gelukkig is er chocola.

OVER VIS & REVOLUTIE

De wereld waarin Gerard leeft is een keurslijf. Niets is meer de moeite waard . In zijn werkende leven was hij vrachtwagenchauffeur, nu is hij met pensioen. Zijn huwelijk met Tine is een sleur, zijn vriendschappen zijn uitgeblust en de vissen die hij vangt zijn te klein. Op een dag wordt het saaie, maar beschermde wereldje van Gerard en Tine bruut verstoord door de komst van een groep vissende Polen, die klaarblijkelijk passie en romantiek nog hoog in het vaandel hebben staan.

DAO

Dao (22) is een jonge Thaise vrouw, die in Nederland aankomt om haar verdere leven met Michel te gaan delen. De confrontatie met een man die ze amper kent in een onbekend land met voor haar vreemde geuren, smaken en gewoontes, dragen er toe bij dat Dao zich onthecht voelt. Realiseert ze zich nu pas waar ze aan begonnen is?

RUWE HONING

Een echtpaar gaat hun geesteszieke zoon uit de kliniek ophalen om thuis zijn verjaardag te vieren. Hun dochter versiert het huis en wacht in spanning op het drietal. De zoon neemt een andere beslissing.

Tien bijzondere korte films, die belangrijke prijzen hebben gewonnen op ( inter)nationale festivals, zijn vanaf 4 juni als NPS Kort 2008 samen in één programma te zien in de filmtheaters. 

Het betreft de 8e editie van NPS Kort, die kan bogen op een mooi palet aan stijlen, emoties en onderwerpen. De korte film is een bijzonder genre waarbij oorspronkelijkheid en focus van groot belang zijn. De lengte, maximaal 10 minuten, wordt eerder als bevrijding dan als beperking ervaren. Zowel filmmakers als producenten maken deze films met groot enthousiasme en die energie vertaalt zich jaarlijks in een fantastische oogst. Met recht verdienen deze filmpjes een roulatie in de filmtheaters.

De tournee trapt af in 'het Ketelhuis' in Amsterdam:

Zaterdag 18 juli om 22.00 in de openlucht
Maandag 20 juli om 19.30 uur 
Dinsdag 21 juli om 17.15 uur