Miriam Kruishoop wil Amerikaans boek verfilmen

Fu Works probeert financiering film rond te krijgen

Tobias Manuhutu ,

Miriam Kruishoop (Unter den Palmen, Vive Elle) wil het boek The Airmen Who Would Not Die van de Amerikaanse auteur John G. Fuller verfilmen. Het boek uit 1979 vertelt het verhaal van een ongeluk met het Britse luchtschip R101 in 1930. De financiering van de film is nog niet rond, maar producent Fu Works heeft wel de filmrechten binnengehaald.

In The Airmen Who Would Not Die krijgt Raymond Hinchliffe, een Britse piloot die met zijn vliegtuig is verongelukt, via mediums contact met zijn vrouw Emilie Gallizien. Hij waarschuwt haar vooraf over de ramp met het Britse luchtschip. Perswoordvoerder Sanne Veldhoven van Fu Works vertelt dat er ook een Nederlandse link in het verhaal zit. ‘Emilie Gallizien is Nederlandse en een voormalige KLM -stewardess. In het begin van het verhaal wonen zij en de Britse piloot ook beiden in Nederland, totdat hij wordt gevraagd om in Engeland te komen werken.’ Veldhoven noemt The Airmen Who Would Not Die een mooi boek. ‘Het is een prachtig mystiek en spannend verhaal, dat zich afspeelt in een periode waar we nog weinig over hebben gezien.’

Veldhoven zegt dat het project in een ‘ heel vroeg stadium’ zit en dat de financiering nog niet rond is. Fu Works wil gaan samenwerken met buitenlandse producenten om de begroting rond te krijgen. Eén of meerdere Engelse producenten liggen het meest voor de hand.

De in Los Angeles wonende regisseur Miriam Kruishoop (1976) zal ook het script voor de film schrijven. Kruishoop heeft al een aantal jaar geen films gemaakt, want haar laatste bijdrage aan een film, Sonic Fragments - The Poetics of Digital Fragmentation, verscheen in 2000. Op dit moment is ze ook bezig met de Engelstalige komedie Sam’s Story, die ook geproduceerd wordt door Fu Works.

De opnames voor verfilming van The Airmen Who Would Not Die staan gepland voor 2011 en het is de bedoeling dat de film eind 2011 of begin 2012 in de bioscopen verschijnt. Er zijn nog geen acteurs aan het project verbonden.