Michiel Huisman gecast in BBC-film

Nederlandse acteur speelt Russische sterdanser

Michiel Huisman gaat de rol spelen van de Russische sterdanser Rudolf Nureyev in een BBC-film over het leven van de Engelse balletlegende Margot Fonteyn en Nureyev zelf. Beide dansers hebben tijdens hun carrière vele malen met elkaar opgetreden en worden gerekend tot de grote sterren van de 20ste-eeuwse dans.

Huisman is na een uitputtende auditieronde uiteindelijk voor deze rol gekozen . De producenten hebben naar eigen zeggen ‘Easyjets vol Russiche balletdansers’ van Moskou naar Londen laten overvliegen om auditie te doen, omdat zij aanvankelijk een danser voor de rol wilden. Uiteindelijk kozen ze voor Huisman die naast acteur ook muzikant is, maar geen danservaring heeft. De producenten noemen ‘de combinatie van een dierlijke aantrekkingskracht en exotisme’ die Huisman bezit de reden dat voor hem is gekozen.

De film die de titel Margot krijgt wordt deze zomer in Engeland opgenomen. Huisman is op dit moment in Londen waar hij dagelijks repeteert om de basisprincipes van de klassieke dans onder de knie te krijgen. Voor de grote dansscènes in de film zal overigens met een stand-in worden gewerkt.

In Nederland is Huisman vooral bekend van zijn rollen in films als Floris en Phileine zegt sorry. Intussen werkt hij voorzichtig aan een carrière in Engeland. Zo was hij in kleinere rollen te zien in Unmade Beds en onlangs ook in The Young Victoria over het leven van de jonge koningin Victoria.