Martijn Blekendaal wint Mediafondsprijs

125.000 euro voor plan documentaire

Martijn Blekendaal heeft dinsdagavond tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) de Mediafondsprijs Documentaire 2009 ontvangen voor zijn filmplan De dertiende man.

Blekendaal krijgt de Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van 125.000 euro, omdat hij volgens de jury het beste filmplan heeft geschreven tijdens de IDFA Documentaireworkshop. De prijs wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, kortweg het Mediafonds.

In het plan voor de film De dertiende man schrijft Blekendaal dat hij een documentaire wil maken die zal gaan over de scheidsrechters Benny, Badr en Jan-Willem in het amateurvoetbal. Alledrie dromen zij van een respectvoller bestaan op het voetbalveld. Het veld is volgens Blekendaal een metafoor voor de huidige maatschappij. De prijswinnaar hoopt in het nieuwe voetbalseizoen (2010/2011) te kunnen starten met de opnames.

Volgens de jury is Blekendaals filmplan helder van inhoud en vorm. ‘Maatschappelijke gevoeligheden komen aan de orde en het plan bevat meerdere lagen. Het is mooi dat er naar confrontatie wordt gezocht tussen de dromen van de hoofdpersonen en de realiteit.’

Martijn Blekendaal (1973) werkt onder andere als researcher, (eind)redacteur, en verslaggever voor VARA, NPS en VPRO, bij televisieprogramma’s als Andere Tijden, PREMtime, en Kunststof TV.