Life of Brian na 30 jaar alsnog vertoond

Feestelijke première in klein dorpje in Wales

Dertig jaar na de wereldpremière van Monthy Phyton’s Life of Brian (Terry Jones, 1979), wordt de film voor het eerst vertoond in Aberystwyth, een dorpje in Wales. In 1979 werd door een commissie van katholieke geestelijken een verbod gelegd op de vertoning van de film in het gelovige dorp.

Sinds vorig jaar is Sue Jones-Davies burgermeester van Aberystwyth. Zij is vooral bekend als zangeres en actrice. In Life of Brian speelt Jones-Davies zelfs een rol, namelijk het vriendinnetje van hoofdpersonage Brian.

Na overleg met de gemeenteraad is besloten dat er geen enkel bezwaar is om de film alsnog te laten zien en daarom zal op 28 maart een feestelijke première plaatsvinden, inclusief rode loper. Er zullen enkele acteurs uit de cast naar de vertoning komen, onder wie Michael Palin en Terry Jones. De opbrengst van de 120 kaartjes gaat naar een goed doel.

De film veroorzaakte eind jaren ’70 heel wat commotie en werd niet alleen in Aberystwyth verboden. Ook in andere religieuze dorpen schoot de satirische film in het verkeerde keelgat.

In Life of Brian ligt de jonge Brian van Nazareth overhoop met de Romeinen, waarna hij voor de Messias wordt aangezien en gekruisigd.