Kritiek op keuze hoofdrollen in films Mandela’s

Zuid-Afrikaanse acteurs boos

Zuid-Afrikaanse acteurs hebben kritiek op de keuze voor de hoofdrollen in de twee nieuwe films over de Mandela’s. Volgens de acteurs gaan de beste rollen naar Hollywoodsterren, terwijl de films gaan over hun land. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. In Clint Eastwoods Invictus speelt Morgan Freeman de rol van Nelson Mandela en in Winnie, Darrell Roodts biopic van Winnie Madikizela-Mandela, speelt Jennifer Hudson de hoofdrol.

Oupa Lebogo, de algemeen secretaris van de Creative Workers’ Union (CWU), wil dat iemand anders de rol van Winnie Mandela gaat spelen. ‘Als dit niet wordt bediscussieert, zullen we erop aandringen dat de opnames voor de film in Zuid- Afrika worden opgeschort. Wij worden ondermijnd, er is totaal geen respect. Wij hebben mensen die de rol veel beter kunnen spelen dan Jennifer.’ De productie van Winnie zal in mei van start gaan.

Acteur Florence Masebe zei eerder tijdens een persconferentie dat het probleem breder is dan alleen ‘Winnie en Jennifer’. ‘Waarom spelen Amerikanen en buitenlanders de rollen van mensen die ons zo dierbaar zijn en die wij respecteren. Ik denk dat alleen Zuid-Afrikanen kunnen begrijpen wat we bedoelen als we zeggen: “Winnie is de moeder van ons land.” De filmindustrie neemt ons niet serieus.’

Volgens acteur John Kani heeft Morgan Freeman aan hem gevraagd hoe hij het vond dat een Afro-Amerikaan de rol van Mandela zou spelen. Kani antwoordde dat hij de economische belangen begreep, maar teleurgesteld was dat hij niet werd gevraagd voor de rol. Invictus , die gaat over Mandela’s steun aan het Zuid-Afrikaanse rugbyteam tijdens het wereldkampioenschap in 1995, draait vanaf 13 januari in de Nederlandse bioscopen .