Korte films bekroond op International Film Festival Rotterdam

Tiger Awards Competitie voor korte film 2009

Maandagavond 26 januari 2009 zijn in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Tiger Awards voor korte film. De drie winnende korte films zijn A Necessary Music van Beatrice Gibson (Groot-Brittannië), Despair (Otchajanie) van Galina Myznikova & Sergey Provorov (Rusland) en Bernadette van Duncan Campbell (Groot-Brittannië).

Voor de Tiger Awards Competitie voor korte films zijn 27 films geselecteerd met een maximum lengte van zestig minuten. Aan elk van de drie gelijkwaardige Tiger Awards voor korte films is een prijs verbonden van 3.000 Euro.

De jury werd gevormd door de Maleisische schrijfster en filmmaker Tan Chui Mui (haar zeven nieuwe korte films worden tijdens het festival vertoond), Maria Pallier, filmaankoper en programmamaker van de Spaanse omroep TVE en de Britse journalist, curator en beeldend kunstenaar George Clark.

De toelichting van de jury bij de drie winnaars van de Tigers Awards voor korte film:

A Necessary Music van Beatrice Gibson (Groot-Brittannië)
'Een gelaagde opbouw, een uniek onderzoek naar gedeeld verleden en sociale geschiedenis. Het werk eert de filmkunst, door middel van literatuur en musical , als visionaire machine en doorgeefluik van orale geschiedenis. Om de complexe vermenging van referenties en de welsprekendheid van de uitvoering; om de muzikaliteit en verbanden, krijgt deze film de Tiger Award.'
 
Despair (Otchajanie) van Galina Myznikova & Sergey Provorov (Rusland)
'Dit werk bereikt, met opmerkelijke terughoudendheid, elegante samenstelling en bewegingen, een droomachtige kwaliteit met spaarzame middelen. Humor vormt de overlevingsstrategie; een gruwelijke film voor een gruwelijke wereld. Voor zijn formele elegantie, beweging en galgenhumor, gaat naar deze film de tweede Tiger Award.'
 
Bernadette van Duncan Campbell (Groot-Brittannië)
' Voor een uitzonderlijk persoon werd een opmerkelijke vorm gevonden in een film die terugkeert naar een verleden en een persoon, losgekoppeld van de beelden en geluiden die deze zijn gaan bepalen. Ingekleurd door valse starts, regiewijzigingen en losse eindes, accordeert de opmerkelijke strengheid van de film op briljante wijze met het ter discussie stellen van documentaire vormen. Voor deze ongebruikelijke vorm, de weigering van simpele beelden en conclusies krijgt het tenslotte de derde Tiger Award.'

Zondagmiddag 25 januari werd de NPS New Arrivals Award toegekend aan Seeking You van Jean-Julien Pous ( Frankrijk). Volgens de jury is het de regisseur gelukt verschillende grote thema ’s en technieken te combineren in een ‘indrukwekkende cinematische liefdesbrief aan Hongkong’. Seeking you is hier te bekijken.

Een eervolle vermelding werd gegeven aan Jansoree van Jung Yol Choi (Zuid-Korea). ‘Het toont de kracht van cinema op zijn eerlijkst.’ Ook het ‘buitengewone acteertalent’ van Hae Yein Gil werd geprezen.