John Cooper nieuwe directeur Sundance Film Festival

Cooper laat zich niet leiden tot economische crisis

John Cooper is vandaag benoemd als nieuwe directeur van het Sundance festival, het belangrijkste Amerikaanse festival voor onafhankelijke films. Hiermee volgt hij Geoffrey Gilmore op, die vorige maand bekend maakte het Sundance Film Festival na negentien jaar in te wisselen voor het Tribeca Festival.

Cooper verklaarde het festival verder te willen ontwikkelen door zijn aandacht te richten op groei van het Sundance, samenwerking met andere internationale festivals en nieuwe initiatieven voor op het internet. De economische crisis heeft nog geen invloed gehad op het festival, en Cooper wil zich hier dan ook niet door laten leiden. Wel wil hij kijken hoe het Sundance onafhankelijke filmmakers, die wel geraakt zijn door de recessie, kan helpen. Cooper zal ook een interne verandering aanbrengen, door een duidelijker onderscheid te maken tussen de directeur van het festival en de directeur van de filmprogrammering.

John Cooper is al twintig jaar werkzaam bij het Sundance Film Festival, dat in 1978 werd opgericht. Sinds 2002 is hij directeur programmering van het festival en artistiek directeur van het Sundance Institute , waar hij in 1989 begon. Het Sundance Istituut is een aan het festival gekoppelde organisatie, die helpt bij de ontwikkeling en productie van onafhankelijke films. 

Robert Redford, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het opzetten en groot maken van het filmfestival, beargumenteerde de keuze voor Cooper als festivaldirecteur: ‘Toen we met het Sundance Film Festival begonnen, hadden we twee doelen in het hoofd. Het steunen van nieuwe artiesten en inspireren van het publiek. Cooper heeft deze doelen altijd voor ogen gehouden. Hij brengt aanstekelijk enthousiasme met zich mee en kent en begrijpt het Sundance.’