Jia Zhangke boycot filmfestival van Melbourne

Protest tegen aanwezigheid Oeigoerse activiste

De Chinese regisseur Jia Zhangke, die in 2006 de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië won voor Still Life, heeft zijn korte film Cry Me A River teruggetrokken van het Melbourne International Film Festival. Zhangke protesteert hiermee samen met de Chinese filmmaakster Emily Tang tegen de aanwezigheid van de Oeigoerse activiste Rebiya Kadeer, die op het Australische festival een documentaire over zichzelf promoot. Dat meldt de Hollywood Reporter.

Een Chinese consul had er eerder al bij festivaldirecteur Richard Moore op aangedrongen de film over  Kadeer van de programmering te schrappen, maar dat verzoek werd geweigerd. De Chinese overheid beschouwt Kadeer, de ‘Moeder der Oeigoeren’ die sinds 2005 in de Verenigde Staten verblijft, als het brein achter de recente bloedige onlusten in de Chinese provincie Xinjiang. Kadeer heeft de aantijgingen ontkend.

Het Australische festival had eerder dit jaar al te maken met opmerkelijke afzeggingen. Zo besloot documentairemaker Liang Zhao haar documentaire Petition, over Chinezen die naar Beijing gaan om hun onvrede over de centrale overheid te uiten, terug te trekken. Zhaos producent, Sylvie Blum, vertelde dat ze onder druk was gezet om de film niet in Melbourne te vertonen, maar ze zei er niet bij wie haar dat gevraagd had.

Ken Loach, wiens komedie Looking for Eric op het festival te zien zou zijn, boycotte eveneens het festival als protest tegen de Israëlische behandeling van de Palestijnen. Het filmfestival van Melbourne ontving een bijdrage van de Israëlische ambassade in Australië.