Internationale belangstelling voor Interview

Plannen voor Duitse en Indiase remake

Tobias Manuhutu ,

Interview (2003) van filmmaker Theo van Gogh blijft populair in het buitenland. Er zijn plannen voor een Duitse en Indiase remake van de film. Dat zegt Gijs van de Westelaken van Column Film, producent van de oorspronkelijke productie. In 2007 regisseerde Steve Buscemi al de Amerikaanse versie van Interview.

Het idee voor de Duitse remake volgt op de Duitstalige theaterbewerking van Interview, die afgelopen weekend in première ging in Zürich. Het plan is nog in een pril stadium, maar in de Duitse verfilming zouden dezelfde acteurs van de theaterbewerking moeten spelen.

De Indiase remake wordt geregisseerd door de Brits-Nederlandse filmmaker Laurens Postma en bestaat uit een volledig Indiase cast die in de film Hindi spreekt. Thomas Kist, de cameraman van de Nederlandse en Amerikaanse versie van Interview, zal ook bij de Indiase productie het camerawerk verzorgen. De opnames starten in februari 2010 in Mumbai.

Interview, geschreven door Theodor Holman, gaat over een arrogante journalist die een soapster moet interviewen. Producent Gijs van de Westelaken heeft wel een verklaring voor het succes van Interview. ‘Het verhaal is universeel en betrekkelijk tijdloos. Eerst dachten we dat de film buiten Nederland geen succes zou hebben. Voor ons was het Pierre Bokma, de Shakespeareacteur, meets Katja Schuurman, de GTST-actrice. Om even te overdrijven. Maar toen de film eenmaal geselecteerd werd voor Toronto, bleek dat ze in het buitenland heel anders naar de film keken. Zij zagen het bijvoorbeeld ook als een film over de rol van de media.’

Inmiddels heeft Van de Westelaken ook het idee opgevat om een documentaire te maken over het buitenlandse succes van Interview. ‘Misschien kunnen we die documentaire koppelen aan de Indiase remake. Het zou dan een soort Making of kunnen zijn met een terugblik op het internationale succes van Interview. We hebben nog een hoop beelden van de oorspronkelijke set in Nederland en Amerika. Daar zou je een leuke documentaire van kunnen maken.’