IdtV maakt film over Heineken-ontvoering

Scenario wordt geschreven door Kees van Beijnum

Frans van Gestel, producent van IdtV Film heeft vandaag laten weten dat hij een film zal maken over de ontvoering van bierbrouwer Freddy Heineken in 1983. Schrijver Kees van Beijnum zal samen met Maarten Treurniet het scenario verzorgen. Treurniet zal ook de regie van de film voor zijn rekening nemen.

De plannen voor een film over de spraakmakende ontvoering waren er vijf jaar geleden al, maar toen kwam het project niet van de grond. De misdaadfilm zal geen precieze reconstructie zijn, maar wordt hij wel gebaseerd op de ontvoering van Heineken en zal de kant van de daders belicht worden. Voor de film is een budget van vijf miljoen euro uitgetrokken.

Freddy Heineken, kleinzoon van de oprichter van Heineken bier, en zijn chauffeur Ab Doderer werden in 1983 ontvoerd en vervolgens 22 dagen lang vastgehouden in een loods in het Amsterdamse havengebied. Voor de vrijlating van de biermagnaat betaalde het bierconcern 35 miljoen gulden. Een van de ontvoerders, Cor van Hout, kwam begin 2003 om het leven door een schietpartij in Amstelveen.

Treurniet regisseerde eerder al De Passievrucht (2003), naar de gelijknamige en bekendste roman van Van Beijnum. Ook regisseerde Treurniet de dramaseries Zwarte Sneeuw en Pleidooi en de films Zonder Zelda (1998) en Het Paradijs (1999).

Het is nog onduidelijk wie de hoofdrollen zullen spelen.