Gouden Vlinders uitgereikt Movies That Matter Festival

Beste documentaire Burma VJ door Anders Østergaard

Woensdagavond zijn in Den Haag de prijzen uitgereikt van het Movies That Matter Festival. De Gouden Vlinder beste documentaire ging naar Burma VJ- Reported from a Closed Country, van de Deense Anders Østergaard. De Gouden Vlinder voor meest indrukwekkende mensenrechtenactivist of – organisatie werd gewonnen door Etweda Cooper met haar film Pray The Devil Back to Hell.

De slotceremonie vond plaats in het Filmhuis Den Haag en werd geopend door minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen. Ook de minister van Justitie, Hirsch Ballin, was bij de uitreiking aanwezig. Zij benadrukten het belang van het festival, dat een belangrijk podium vormt voor dialogen over mensenrechten.

Østergaard maakte Burma VJ- Reported from a Closed Country, aan de hand van beeldmateriaal van dertig Birmese verslaggevers. Met gevaar voor eigen leven hebben zij de opstand tegen de militaire dictatuur in Birma in 2007 vastgelegd, wat hen tot staatsvijand nummer 1 maakt van het streng afgesloten Birma.

De andere Gouden Vlinder-winnaar, Pray The Devil Back to Hell, gaat over de vrouwenbeweging Liberian Women of Peace in het west-Afrikaanse Liberia. De vrouwen hebben zich verzet tegen de bloederige burgeroorlog begin deze eeuw, die in 2006 leidde tot de eerste vrouwelijke president van Afrika, Ellen Johnson Shirleaf.

De MovieSquad Allrights Award, uitgereikt door een jongerenjury, ging tevens naar Burma VJ- Reported from a Closed Country. De publieksprijs, VARAgids Audience Award, ging naar The Heart of Jenin van de Duitse filmmaker Leon Geller. Deze film volgt de vader van de Palestijnse Achmed Chatib. Achmed wordt doodgeschoten door een Israëlische soldaat, waarna zijn vader besluit de organen van Achmed aan zes Israëlische kinderen te schenken.

Het Movies That Matter festival, voorheen het Amnesty International Film Festival, wordt sinds 1995 jaarlijks in Nederland georganiseerd in samenwerking met Amnesty International. Er worden speelfilms en documentaires vertoond waarin mensenrechten en menselijke waardigheid centraal staan. Naast filmvertoningen vinden er debatten plaats en worden er workshops gegeven door (inter)nationale specialisten op het gebied van mensenrechten. Dit jaar vond het festival plaats van 2 t/m 8 april.

Op 15 april vindt in filmhuis Kriterion in Amsterdam de vertoning van de film War Child (Christian Chrobog) plaats, met aansluitend een debat over de situatie in Soedan en de herintegratie van soldaatkinderen.
Ga naar de site voor meer informatie .

 


Trailer: Pray The Devil Back to Hell van Etweda Cooper