Frankrijk eert Clint Eastwood

President Sarkozy geeft acteur-regisseur onderscheiding

Clint Eastwood heeft in Frankrijk een hoge onderscheiding gekregen van president Nicolas Sarkozy. De acteur en regisseur is benoemd tot commandeur in de nationale orde van het Erelegioen (Légion d'honneur) voor zijn bijdrage aan de film.

De Amerikaanse Eastwood is één van de weinige buitenlanders die de onderscheiding heeft gekregen. Eerder werden filmmakers Steven Spielberg (in de rang van officier) en David Lynch (in de rang van grootofficier) geëerd door Frankrijk. Volgens president Sarkozy is de acteur-regisseur ‘een mythe, een reus , een voorbeeld van de bewondering die wij hebben voor Amerikaanse cultuur.’ Eastwood was erg blij met de onderscheiding en noemde Sarkozy grappend ‘zijn president.’ Hij vertelde dat hij Frankrijk beschouwt als zijn tweede huis.

De 79-jarige Eastwood speelde in tal van films, waaronder The Good, the Bad and the Ugly (1966) en Dirty Harry (1971). De laatste jaren acteert hij vaak in films die hij zelf regisseert, bijvoorbeeld Unforgiven (1992), Million Dollar Baby (2004) en Gran Torino (2008). Eastwoods nieuwste film, Invictus, gaat over het leven van Nelson Mandela (Morgan Freeman) en komt op 4 februari 2010 uit in Nederland.

De nationale orde van het Erelegioen ( Légion d'honneur) is in 1802 ingesteld door Napoleon Bonaparte en is bedoeld voor mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan Frankrijk op militair, cultureel, wetenschappelijk of sociaal gebied. Het Erelegioen heeft vijf rangen waarvan commandeur de derde is. In 2007 werd Eastwood door de voormalige president Jacques Chirac benoemd als ridder in het Erelegioen, de laagste rang.