Filmplannen project De Oversteek bekend

Negen filmmakers krijgen de kans hun film te realiseren

Er zijn dit jaar negen nieuwe filmplannen geselecteerd voor het project De Oversteek III.

De Oversteek is een lowbudgetfilm project, in samenwerking met de VPRO en het Nederlandse Fonds voor de Film, waar aanstormend filmtalent de kans wordt gegeven om een lange speelfilm te realiseren. Vanaf 2008 is ook het mediafonds betrokken in het project. De Oversteek is een onderdeel van het Deltaplan Talent , die beginnende filmmakers een steuntje in de rug geeft en wordt voor de vijfde keer georganiseerd.

Alle negen filmmakers krijgen een zogenaamde treatment bijdrage van 8.000 euro. Vervolgens worden er zes projecten uitgekozen die in aanmerking komen voor een scenariobijdrage. In december dit jaar zal bekend worden welke drie films hiervan ook nog eens realiseringssteun krijgen, zodat zij in 2010 gemaakt kunnen worden. De bedoeling is dat deze films begin 2011 in de filmtheaters te zien zijn, en zij zullen uitgezonden worden op de VPRO.

De geselecteerde filmprojecten zijn dit jaar:
Fuga van de Eenzaamheid, Pascale Simons 
De Achtste Broeder, Jaap van Heusden
In de Kop van de Leeuw, Froukje Tan    
Oppervlakte, Joost van Ginkel        
Zomer, Sacha Polak    
Pindakaas Hagelslag, Ivan Lopez Nunez       
Na de Rivier, Margien Rogaar 
Mihai, Jorien van Nes 
Slang, Appel, Tuin, Marco Knijnenburg      

Al eerder maakten regisseurs Martin Koolhoven, Paula van der Oest, David Lammers, Nanouk Leopold, Lodewijk Crijns, Simone van Dusseldorp, Karim Traïdia, David Verbeek, Mark de Cloe en Urszula Antoniak hun filmdebuut met behulp van de Oversteek.