De financiële crisis treft ook de organisatie van het International Film Festival van Toronto. Sponsors trekken zich terug, waardoor het budget omlaag is gegaan. Dat meldt persbureau Reuters.

Festivaldirecteur Piers Handling zegt dat er flink is bezuinigd, maar dat het publiek dit niet door zou moeten hebben.Er zijn vooral interne bezuinigingen gemaakt, en de filmselectie van dit jaar zal niet minder zijn dan bij de voorgaande edities, stelt Handling. Deze films zijn gemaakt voordat de crisis begon, dus was het aanbod groot en gevarieerd genoeg.

Filmmakers die volgend jaar aan het festival willen meedoen komen echter steeds meer in de problemen, volgens Handling. Sponsors bezuinigen het meest op films met een gemiddeld budget, waarmee kleinere films van gevestigde makers vooral het slachtoffer worden. Het aanbod van volgend jaar wordt hierdoor waarschijnlijk beduidend minder groot.

Het  Toronto International Filmfestival beleeft dit jaar haar 34ste editie tussen 10 en 19 september. In plaats van traditioneel met een Canadese film te starten, is de openingsfilm dit jaar het Britse Creation (Jon Amiel), over het leven van Charles Darwin.