Familie voetbaltrainer Brian Clough boos om film

Uitnodiging voorpremière afgeslagen

Vier jaar na zijn dood is er niet alleen een boek verschenen over voetballegende Brian Clough, maar ook een film, The Damned United. Die, tot groot ongenoegen van zijn familie, volgende week in Engeland in première gaat.

In The Damned United, van regisseur Tom Hooper, worden de 44 dagen uit 1974 getoond waarin Clough trainer was van voetbalclub Leeds United. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Peace, begint op de dag waar Clough zijn oude club Brighton inruilt voor Leeds United, de op dat moment meest gehate voetbalploeg in Engeland.

Clough wordt beschreven als een agressieve man, die constant in de clinch ligt met de spelers en in staat van oorlog leeft met de bondscoach en oud-trainer van de club, Don Revie. Na 44 dagen wordt Clough op slaande voet ontslagen en verlaat hij Leeds United, de club die hij naar eigen zeggen altijd heeft gehaat.

De familie van Clough reageerde eerder al verbolgen op het boek The Damned UTD. Volgens hen wordt de voetbaltrainer onterecht afgeschilderd als een obsessieve, kettingrokende en vloekende zuiplap. ‘Fictie is in het boek veelal gepresenteerd als feit,’ aldus zoon Simon Clough. Filmmaker Tom Hooper zegt de oud-trainer aanzienlijk milder neergezet te hebben dan in het boek is gedaan. De familie is uitgenodigd voor de voorpremière van The Damned United, maar heeft geweigerd.

Ondanks de negatieve houding van Cloughs familie ten opzichte van de film, zijn de verwachtingen in Engeland hoog gespannen. Clough verwierf niet alleen faam door provincieclub Notthingham Forest eind jaren ’70 twee Europa Cups te bezorgen, maar ook door zijn optredens in de media. Zijn grote mond en ongezouten meningen maakten hem een graag geziene gast in televisieshows en leverden hem veel fans op

Het scenario van The Damned United is van Peter Morgan, die ook Frost/Nixon (2008) , The Other Boleyn Girl (2007), The Queen (2006) en The Last King of Scotland(2006) op zijn naam heeft staan.  De rol van Clough, die vier jaar geleden aan maagkanker overleed, zal vertolkt worden door Michael Sheen. Sheen speelde eerder al hoofdrollen in The Queen en Frost/Nixon.

The Damned United komt 27 maart uit in Engeland. Of de film in Nederland wordt uitgebracht, is nog niet bekend.