Eerste Arabische film in groot, Nederlands filmtheater

Ramadan Mabrouk in première in Tuschinksi

Gisteravond ging de Egyptische film Ramadan Mabrouk, van regisseur Wael Ehsan, in Tuschinksi in première. Het is de eerste Arabische film die vanaf vandaag in de grote bioscopen in Nederland te zien is. Ramadan Mabrouk werd gisteren ingeleid door Nanoes den Hartog, die de film naar Nederland haalde. Acteur Mohamed Henedi, die de hoofdrol vertolkt, was ook aanwezig.

Het is de eerste Arabische film die in Pathè gedraaid wordt. Al eerder nam de grootste bioscoopketen van Nederland Turkse en Indiase Films op in zijn programma, maar Arabische producties werden tot nu toe slechts in de kleine filmhuizen vertoond. 

Nanoes den Hartog liet aan de Amsterdamse televisiezender AT5 weten dat ze van plan is om meer Arabische producties naar Nederland te halen. Hoewel ze voor de distributie van Ramadan Mabrouk nog niet werkzaam was in de filmindustrie, vindt ze het belangrijk dat Arabische films voor het grote publiek toegankelijk worden. Volgens haar leeft er onder de Nederlanders een negatief beeld van de Arabische bevolking en ze hoopt dat de filmvertoning dit beeld verandert.

De film Ramadan Mabrouk is een komedie, maar met een moraal. De Egyptische Ramadan Mabrouk Abul Alamein Hamouda , zoals hij zichzelf aan iedereen voorstelt, is docent Arabisch en verhuist van het conservatieve platteland naar het moderne Caïro. Ramadan Mabrouk, bekend om zijn ouderwetse manier van lesgeven, moet een manier vinden om zijn losgeslagen klas onder de duim te houden. Volgens hem is beginnend zangeres en razend populaire Najla Wajdi de rotte appel in de klas en hij wil haar weg hebben.

Regisseur Wael Ehsan is in Egypte een bekende regisseur, die vooral komedies maakt.
De film is vanaf vandaag in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam te zien in verschillende Pathè-bioscopen.