Dode sterren sieren het net

Maar niet iedereen is dood

Fabian Melchers ,

Afgelopen vrijdag overleden Michael Jackson en Farrah Fawcett. Volgens open media zoals Facebook en Twitter zou dat niet het enige nieuws zijn geweest. Ook George Clooney, Jeff Goldblum en Natalie Portman zouden de geest hebben gegeven. Paniek onder fans, maar wees gerust: Het is maar internet.

Niet iedereen denkt er zo luchtig over. Acteur Kevin Spacey (The Usual Suspects) zocht zelfs de gelegenheid om zijn woede over de nepberichten te uiten en de mensen achter de grappen op te roepen ermee te stoppen. Of dit veel zin zal hebben valt te betwijfelen. Sterker nog, er kunnen berichten op het internet worden gevonden dat ook hij is overleden. En wie zou de berichten over de slechte toestand van Patrick Swayze hebben verspreid? Vorig jaar kreeg de wereld te horen dat hij nog maar vijf weken te leven had, maar de ster uit Dirty Dancing is nog steeds ‘alive and kicking’.

Verzonnen berichten worden gelukkig vaak snel ontkracht. Patrick Swayze heeft onlangs een uitgebreid interview gegeven over zijn ziekte en Jeff Goldblum heeft zijn eigen overlijdensbericht op de hak genomen in een komisch tv-programma. Maar hoe snel berichten ook ontkracht kunnen worden; de snelheid waarmee ze  worden gemaakt zal niet bij te benen zijn. Zo kan een bezoeker van  www.fakeawish.com een naam van een beroemd persoon invoeren, waarna deze automatisch in de meest rampzalige berichten gevoerd wordt.

Het internet kent tegenwoordig zo veel mogelijkheden om nieuwtjes te verspreiden, dat niet meer valt te controleren wat nu echt waar is. Het moge duidelijk zijn dat als het aankomt op internet-nieuws , alles met een grove korrel zout genomen moet worden. Laten we hopen dat de sites van CNN en BBC goed beveiligd zijn.

The Colbert Report Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c Jeff Goldblum Will Be Missed www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes Political Humor Jeff Goldblum