Documentaire The Cove zorgt voor opschudding

Tokyo Film Festival draait documentaire over dolfijnenjacht

De Amerikaanse documentaire The Cove van Louie Psihoyos zorgt voor opschudding op het Tokyo International Film Festival. In de documentaire is de jaarlijkse jacht op dolfijnen te zien in de Japanse plaats Taiji. De vissers uit de stad dreigen nu met een rechtszaak.

De organisatie van het filmfestival in Tokyo was eerst niet van plan om The Cove op te nemen in het programma, maar na internationale druk besloot het festival de documentaire toch te vertonen. In The Cove is te zien hoe een filmploeg met verborgen camera’s opnames maakt van de dolfijnenjacht. De dolfijnen worden gedood voor vleesconsumptie.

Lokale vissers uit Taiji overwegen nu om de documentairemakers aan te klagen, maar eerst willen ze de film zien om te kijken of er feitelijke onjuistheden in zitten. In de film claimen de makers dat het eten van dolfijnenvlees slecht is voor de gezondheid, vanwege de hoge concentratie van kwik in het vlees door vervuiling. De Japanse overheid is hier niet van overtuigd, omdat het vlees niet in grote hoeveelheden wordt opgegeten.

Maker Louie Psihoyos was bij de première aanwezig, ondanks dat hij de kans liep om gearresteerd te worden. De beelden voor The Cove waren namelijk geschoten in verboden gebied. Psihoyos zegt dat hij de opbrengsten van de film wil doneren aan de stad Taiji, wanneer zij stopt met de jacht op dolfijnen. Voorlopig lijkt daar geen sprake van.

The Cove is volgende maand te zien op het International Documentary Film Festival in Amsterdam (IDFA) dat wordt gehouden van 19 tot en met 29 november.

Trailer The Cove