De helaasheid der dingen opent filmfestival Gent

Verfilming roman Dimitri Verhulst openingsfilm 36ste editie

De helaasheid der dingen, Felix van Groeningens verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, opent op 6 oktober de 36ste editie van het Filmfestival Gent. De film was eerder dit jaar geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs op het filmfestival van Cannes. De film ging er niet onopgemerkt voorbij, onder meer doordat Van Groeningen samen met producent Dirk Impens en enkele hoofdrolspelers naakt over de Croisette fietsten.

Regisseur Felix van Groeningen is verheugd dat zijn derde langspeelfilm het Filmfestival Gent mag openen: “De selectie van Cannes was onverwacht en overweldigend, maar om ook nog eens in eigen land het grootste festival van het land te mogen openen is ronduit fantastisch!”

De helaasheid der dingen gaat over de 13-jarige Gunther Strobbe die samenwoont met zijn vader en zijn drie nonkels bij zijn grootmoeder in het smerigste kot van Reetveerdegem. De jongen wordt er dagelijks geconfronteerd met ontzaglijke volumes alcohol, vrouwen versieren en schaamteloos nietsdoen. Alles wijst er op dat Gunther hetzelfde lot beschoren is. Of kan hij toch ontsnappen aan ‘de helaasheid der dingen’?