Danny Boyle voorzitter Shanghai Film festival

Slumdog regisseur populair in Azië

Regisseur Danny Boyle kan na zijn Oscarwinnende film Slumdog Millionaire niet meer stuk in Azië. De Britse filmmaker zal dit jaar zelfs de juryvoorzitter zijn op één van de grootse filmfestivals van het Aziatische continent: het Internationale Film Festival van Shanghai, dat van 13 tot en met 21 juni gehouden wordt.

Naast Danny Boyle zitten ook de Amerikaanse actrice Andie MacDowell (Sex, Lies and Videotape, 1989) en de Hong Kongse regisseur Andrew Lau (Infernal Affairs, 2002) in de jury.

De drie zullen, ondersteund door een panel van Aziatische acteurs, regisseurs en producenten, de Jin Jue (Gouden Kop ) uitreiken aan één van de zestien films in de competitie, waaronder de nieuwe film van André Techiné, La fille du RER. Ook wordt de jaarlijkse Asian New Talent Award uitgedeeld aan een debuterende Aziatische filmmaker. De Zuid- Koreaanse regisseur Kwon-taek (Mandala, 1981) neemt de uitreiking van deze prijs voor zijn rekening.

Het Internationale Shanghai Film Festival beleeft in juni zijn twaalfde editie en wordt beschouwd als een belangrijk festival van Azië, na het Tokio Film Festival en het Internationaal filmfestival van Pusan in Zuid-Korea. Naast de Jin Jue voor de beste film, worden de gouden koppen ook uitgedeeld aan de beste actrice, beste acteur, beste scenario etc. Ook is er een speciale juryprijs.

Eerdere winnaars van het festival zijn Sinan Cetin (Propaganda, 1999), Peter Howitt (Antitrust, 2001) en Chris Kraus (Vier Minuten, 2003).