Clint Eastwood krijgt Gouden Palm

Oeuvreprijs voor regisseur Eastwood

Clint Eastwood heeft gisteren in Parijs als bekroning op zijn oeuvre een Palm d’Or ontvangen.

De prijs werd tijdens een intieme ceremonie in restaurant Le Fouquet uitgereikt door Thierry Fremaux en  Gilles Jacobs, voorzitters van het Film Festival Cannes. Tijdens de uitreiking was Eastwood in gezelschap van zijn vrouw en twee dochters en bedankte hij de festivaljury voor de bijzondere prijs. ‘Ik ben erg gevleid dat jullie mij  hiervoor hebben gekozen. Ik ben altijd erg gesteund door de Franse cineasten. Toen ik mijn eerste film regisseerde moedigden de Franse critici en filmmakers mij aan, terwijl iedereen in mijn eigen land terughoudend was. Frankrijk is het eerste land die film als een kunstvorm benadert en waardeert.’

Clint Eastwood was in Parijs om zijn nieuwste film, Gran Torino, te promoten. Omdat zijn film The Changeling vorig jaar meedong in de competitie van het filmfestival, en hij dit jaar niet aanwezig is in Cannes door filmopnames, besloot de jury om de prijs nu uit te reiken.

Het gebeurt zelden dat prijzen worden uitgereikt buiten het festival, dat ieder jaar plaatsvindt in mei. Eastwood is slechts de tweede persoon die deze prestigieuze prijs ontvangt. In 1997 werd Ingmar Bergman geëerd voor diens uitzonderlijke prestaties.

De Amerikaanse regisseur werd bekend als acteur in Sergio Leone’s films A Fistful of Dollars (1964) en The Good, the Bad and the Ugly (1966). Vanaf de jaren ‘70 is hij zich gaan richten op het regisseren van films, waar hij ook de productie en het spelen van de hoofdrollen voor zijn rekening nam.

Voor films als Pale Rider (1985 ), Unforgiven (1992), The Bridges of Madison County (1995), Mystic River (2003 ), en Million Dollar Baby (2004) ontving hij vele filmprijzen, waaronder de Oscar voor beste film (Unforgiven en Million Dollar Baby) en beste regisseur ( ook Unforgiven en Million Dollar Baby).

Op 12 maart komt Eastwoods nieuwe film, Gran Torino, uit in Nederland.

Het festival van Cannes begint op 13 mei en duurt tot de 24ste.