Claude Berri overleden

Franse regisseur en producent wordt 74 jaar

De Franse regisseur, scenarioschrijver, producent en acteur Claude Berri is maandag in Parijs op 74-jarige leeftijd overleden. Berri verwierf vooral bekendheid als regisseur van de films Jean de Florette (BAFTA beste film) en Manon des sources, beide uit 1986, gebaseerd op de tweedelige roman L’eau des collines van Marcel Pagnol. President Nicolas Sarkozy omschreef Berri na zijn dood als ‘een grote ambassadeur van de Franse cinema.’

Berri acteerde vanaf de jaren 50 in tientallen films, waaronder La Vérité ( 1960) van Henri-Georges Clouzot. In 1962 maakte hij zijn regiedebuut met de korte film Le Poulet, waar hij uiteindelijk in 1966 een Oscar voor kreeg. Als regisseur zal hij vooral herinnerd worden om zijn populaire literaire verfilmingen, waaronder Tchao pantin (1983), Jean de Florette en Manon des sources (beide 1986), Uranus (1990) en Germinal (1993). Op Manon des sources na werden al die films genomineerd voor een César in de categorieën beste film en beste scenario.

Als regisseur en scenarioschrijver zou Berri nooit een César winnen, maar als producent mocht hij in 2008 eindelijk de belangrijkste Franse filmprijs in ontvangst nemen voor La graine et le mulet ( Abdel Kechiche). Berri produceerde onder meer ook het voor een Oscar genomineerde Tess (1979) van Roman Polanski en Bienvenue chez les Ch'tis (2008 ), de meest succesvolle Franse film aller tijden.