The City of Life and Death van de Chinese regisseur Lu Chuan heeft zaterdag op het filmfestival van de Spaanse stad San Sebastián de Gouden Schelp, de prijs voor de beste film gewonnen. Dat heeft de jury onder leiding van de Franse cineast Laurent Cantet bekendgemaakt.

De zwart-witfilm gaat over de Japanse bezetting van China in 1937 en het bloedbad van Nanking, waarbij het Japanse leger enkele honderdduizenden Chinezen ombracht.

Pablo Pineda, een Spaanse acteur met het syndroom van Down, sleepte de prijs voor de beste acteur in de wacht voor zijn rol in de film ‘Yo, tambien’ (Ik ook). De jury verkoos de Spaanse Lola Duenas tot beste actrice voor haar rol in dezelfde film. Pineda speelt in de film de Spanjaard Daniel Sanz, de enige man met het syndroom van Down die ooit een universitaire studie afrondde. Duenas is de vrouw op wie hij verliefd wordt.

De speciale juryprijs ging naar de Franse regisseur François Ozon voor het drama ‘ Le refuge’. De vier auteurs van de Australische film ‘Blessed’ mochten de prijs voor het beste script in ontvangst nemen.

Trailer The City of Life and Death

Bron: ANP/EFE/AFP