Carmen meets Borat wint Russische prijs

Nederlandse documentaire bekroond in Sint Petersburg

De Nederlandse documentaire Carmen meets Borat van Mercedes Stalenhoef is in Rusland in de prijzen gevallen. De productie won de Gouden Centaur Grand-Prix op het Message to Man International Documentary, Short and Animated Film Festival in Sint Petersburg. Dat maakte Holland Film, de organisatie die de Nederlandse film in het buitenland promoot, maandag bekend.

Carmen meets Borat ging in november vorig jaar in première op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) en was de Nederlandse Oscar- inzending in de categorie lange documentaire. De film is tot nu toe al op meer dan 25 filmfestivals wereldwijd vertoond.

De documentaire volgt het zeventienjarige zigeunermeisje Carmen, dat droomt van een beter leven in Spanje . Haar plan om te emigreren valt in duigen als een Amerikaanse filmploeg in haar Roemeense dorp neerstrijkt om opnames te maken voor de film van Borat, een typetje van de Britse komiek Sacha Baron Cohen.

De dorpelingen worden in de film belachelijk gemaakt en de commotie die ontstaat, haalt de wereldpers. Als een advocaat de inwoners van Glod een schadeclaim van 30 miljoen dollar in het vooruitzicht stelt, verandert alles. Iedereen waant zich rijk, wantrouwt elkaar en maakt ruzie.

Bron: ANP