Bruno verboden in Oekraïne

Film is ‘immoreel en obsceen’

De komedie Brüno mag niet worden vertoond in Oekraine. De minister van cultuur van het land heeft dat aangegeven. Samen met een commissie stelde hij dat de film de algemene moreel van de burgers zou schaden door het vertonen van onder andere geslachtsorganen, expliciete seks en sadisme.

Brüno is een mockumentary over de gelijknamige flamboyante en nietsontziende Oostenrijkse homo, gespeeld door Sacha Baron Cohen (Borat). De film werd vanwege de expliciete seksscènes al gecensureerd in de Verenigde Staten. Binnenkort komt er een verkorte versie voor een jonger publiek in Groot-Brittannië uit. In Oostenrijk hebben politici zich ook al negatief geuit over de film, maar daar is nog geen actie ondernomen. In Brüno wordt meerdere malen de vergelijking tussen Oostenrijk en Adolf Hitler opgeroepen.

Het is niet de eerste keer dat Cohen voor oponthef zorgt. Zijn vorige film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, werd al verboden in Rusland en Kazachstan. De film zou Kazachstan (een voormalige Sovjetrepubliek) in een kwaad daglicht hebben gesteld.