Aziatische homo's verontwaardigd

Televisiestation censureert Oscartoespraken

Het Aziatische televisiestation STAR heeft zich de woede van homoseksuele Aziaten op de hals gehaald door tijdens de Oscaruitzending de toespraken van acteur Sean Penn en scenarioschrijver Dustin Lance Black te censureren. De woorden ‘homo’ en ‘lesbisch’ werden door STAR weggelaten.

Sean Penn, die een Oscar won voor zijn rol in Milk, een film over de gelijknamige Amerikaanse homo-activist, refereerde in zijn toespraak naar het verbod op homohuwelijken in Californië. ‘Ik denk dat dit een goed moment is voor iedereen die voor het verbod op homohuwelijken stemden, om na te denken over hun schaamte en de schaamte in de ogen van hun kleinkinderen, als ze door blijven gaan met het instemmen  van het verbod.’

Scenarioschrijver van Milk en eveneens Oscarwinnaar Dustin Lance Black zei:  ‘Als Harvey dertig jaar geleden niet van ons was afgenomen, denk ik dat hij had gewild dat ik vanavond tegen alle homoseksuele en lesbische kinderen, die door hun kerkgemeenschappen, regering en families zijn verteld dat ze minder waard zijn, had gezegd dat jullie mooie en bijzondere personen zijn.’

Na het uitlekken van de censuur, werd verontwaardigd gereageerd. De Maleisische en homoseksuele kunstcommentator Pang Thee Teik schreef  een brief naar verschillende grote tijdschriften waarin hij de media oproept om ‘te stoppen met het censureren van woorden die beschrijven wie ik ben.’ Volgens Pang is het weglaten van de woorden een boodschap aan de mensen dat homoseksualiteit schaamtevol is en verwijzingen hiernaar weggehouden moeten worden van het publiek.

een woordvoerster van STAR legde uit dat het niet de bedoeling was om kijkers van streek te maken. Volgens haar heeft het televisiestation een verantwoordelijkheid naar het gehele publiek toe. En bij de meesten ligt homoseksualiteit nog steeds gevoelig. Daarbij werden er hoge kijkcijfers voorspeld, met name in India en Taiwan, waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is.

Televisiestation STAR is een Aziatisch bedrijf dat gemiddeld 300 miljoen kijkers in 52 landen in Azië bereikt. In veel van deze landen wordt homoseksualiteit nog altijd onderdrukt. Ook gebruikers van internetfora in Singapore en India beklaagden zich over de gecensureerde Oscartoespraken.