Autumn wint Noordelijk Film Festival

Publieksprijs voor Nothing Personal

De Turkse film Autumn van debutant Özcan Alper is de winnaar van het Noordelijk Film Festival. De film kreeg zondag de Matad'Or, de juryprijs. De Nederlandse film Nothing Personal van Urszula Antoniak heeft de publieksprijs gewonnen op het Noordelijk Film Festival. Het publiek beoordeelde de film met gemiddeld een ruime negen.

De film Autumn won de Interregio Competitie en kreeg daarom de juryprijs. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro. De film gaat over Yusuf die tien jaar in de cel heeft doorgebracht, omdat hij in zijn studententijd politiek activist was. Na zijn vrijlating leeft hij in een isolement en de enige die hem daaruit kan bevrijden is de Georgische prostituee Eka.

Nothing Personal gaat over de jonge Nederlandse Anne (Lotte Verbeek), die natuur boven mensen verkiest, en besluit te vertrekken naar een Iers eiland. Ze werkt daar voor de oudere Martin (Stephen Rea), een wijze man die afgezonderd van de samenleving woont. De twee zijn in elkaar geïnteresseerd, maar Anne maakt duidelijk dat ze geen persoonlijke dingen met hem wil delen. De film kreeg eerder op het Nederlands Film Festival vier Gouden Kalveren en daarnaast won de productie ook zes prijzen op het filmfestival van Locarno. De film komt op 10 december uit in de Nederlandse bioscopen.

De Helaasheid der Dingen ( Felix van Groenwegen), Alles Stroomt (Danyael Sugawara) en Das weisse Band ( Michael Haneke) werden ook goed gewaardeerd door het festivalpubliek van het Noordelijk Film Festival.

Het Noordelijk Film Festival werd dit jaar voor de 31ste keer gehouden en vond plaats in Leeuwarden. Het festival heeft naast een competitie voor Europese films verschillende programmaonderdelen, waaronder een programma voor kinderen en jongeren, documentaires en mediakunst.