Actrice Mia Farrow in hongerstaking

Farrow toont solidariteit met bevolking Darfur

Actrice Mia Farrow heeft verklaard in hongerstaking te gaan om haar solidariteit aan de inwoners van het Soedanese Dardurf te tonen.

´Vanaf 27 april zal ik alleen nog maar water drinken om solidariteit te tonen met de inwoners van Darfur. Het is een persoonlijke uitdrukking van woede op een wereld, die in staat is om werkeloos toe te kijken hoe onschuldige mannen, vrouwen en kinderen sterven door honger, dorst en ziekte,´ liet Farrow weten in een verklaring.

De woordvoerder van de actrice liet weten dat Farrow de hongerstaking zo lang mogelijk zal volhouden. Vanwege haar tengere lichaamsbouw schatten artsen dat Farrow maximaal drie weken zonder voedsel kan.
Farrow is al jaren ambassadrice van Unicef en zet zich in voor vele campagnes die aandacht geven aan kinderen in conflictgebieden. Ze is met name betrokken bij de problematiek in Afrika. Foto´s en artikelen van de actrice over conflictgebieden in Soedan werden in 2006 en 2007 gepubliceerd in onder andere People Magazine en Chicago Tribune.

Farrow heeft tot een hongerstaking besloten naar aanleiding van de aangekondigde vervolging van de Soedanese president al‐Bashir, door het Internationaal Strafhof. Sindsdien heeft de Soedanese regering al 13 buitenlandse en drie binnenlandse mensenhulporganisaties het land uitgezet, omdat zij deze organisaties verdenkt van samenwerking met het Internationaal Strafhof. Volgens VN‐leider Ban Ki‐Moon heeft dit ertoe geleid dat er momenteel meer dan een miljoen mensen in Darfur in levensgevaar verkeren.

´Ik onderneem dit vasten in de hoop dat de wereldleiders die weten wat rechtvaardig is, de regering van Soedan zullen dwingen om zo snel  mogelijk al de uitgezette organisaties terug te halen. Anders hoop ik dat ze het gat zullen vullen dat nu is ontstaan binnen de humanitaire hulporganisaties,´aldus Farrow.