44ste editie Karlovy Vary gehouden

Belgische productie wint in Tsjechië

Op het Karlovy Vary Film Festival in Tsjechië zijn afgelopen zaterdag de prijzen uitgereikt. De Belgische productie Un ange à la mer kreeg de Kristallen Globe; de hoofdprijs.

Un ange à la mer gaat over de twaalfjarige Louis, een uitgelaten jongen die met zijn ouders in Marokko woont. Als zijn vader hem op een dag een onthutsend geheim vertelt, stort zijn onschuldige leven in elkaar. De film is het speelfilmdebuut van Frédéric Dumont. De Belgische regisseur en scriptschrijver maakte hiervoor korte films en documentaires.

Olivier Gourmet, hoofdrolspeler in Un ange à la mer,  won de prijs voor beste acteur. Hij moest zijn prijs delen met Paul Giamatti, die werd bekroond voor zijn rol in Cold Souls. De Deense Paprika Steen (Applause) was volgens de jury de beste. Andreas Dresen (Whiskey mit wodka) won de prijs voor beste regie. De juryprijs ging naar de Iraanse film Bist.

Voor het Tsjechische festival waren zeven Nederlandse co-producties en een Nederlandse speelfilm (Last Conversation) geselecteerd. Deze wisten geen prijzen te verzilveren.