1 april-grap van Imagine: AFFF

Spielberg en Jackson niet aanwezig op het festival

Gabriella Adèr ,

Ondanks de drukte in de aanloop naar het Imagine-Festival, voorheen het Amsterdam Fantastic Film Festival, is er nog wel tijd voor een geintje binnen de organisatie. Het op de website geplaatste bericht dat Steven Spielberg en Peter Jackson op het festival een presentatie zouden geven, blijkt een 1 april-grap te zijn. ‘Er waren geen commerciële bijbedoelingen, het was gewoon een ludieke actie, een geintje van de webredacteur,’ aldus productieassistent Moor Sachar.

Gisteren werd op de website van het Imagine- Festival het bericht geplaatst dat Steven Spielberg en Peter Jackson het Imagine festival met een kort bezoek zouden vereren. Zij zouden een voorvertoning geven van hun nieuwe, gezamenlijke project, de verfilming van stripverhaal Kuifje. Om één van de schaarse plekken te bemachtigen, moest je je snel via email aanmelden.

De webredacteur bedacht de grap niet met een commercieel doel en daarom stond het bericht ook alleen op de site. Sachar legt uit: ‘Er was hard gewerkt aan de website en daarom wilde de webredacteur iets luchtigs doen, een leuke 1 april- grap. Er was bijna niemand van op de hoogte, slechts één iemand op het kantoor wist van het plan. Het was dus ook verrassing voor ons toen wij gisterochtend 20 mails met aanmeldingen in ons postvak vonden. Dat waren mensen die het bericht al ‘s nachts op de website hadden gelezen en zich meteen aanmeldden.’

Er kwamen in totaal rond de 65 mails binnen. Wel zagen een aantal aanmelders de bui al hangen en Sachar ontving van hen dan ook sceptische mails. ‘Daarin stond bijvoorbeeld geschreven dat ze waarschijnlijk in de maling werden genomen, maar toch het zekere voor het onzekere namen en zich wilden opgeven. Ook werden sommige mails gevolgd door een tweede, waarin de aanmelder bij nader inzien bedacht dat het waarschijnlijk om een grap ging.’

Op het moment is Sachar bezig met het maken van een poster. ‘We sturen iedereen die ons heeft gemaild een poster van de film April Fool’s Day, van Fred Walton, waarin we uitleggen dat we ze hebben gefopt.’ Deze poster zal ook op de website geplaatst worden.

Imagine wordt dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd en vindt plaats van 16 tot 25 april in Pathé Tuschinksi.