‘We vonden het zelf wel een aardig blad’

Filmtijdschrift Skrien houdt per direct op

The End is de veelzeggende titel van de laatste editie van het filmtijdschrift Skrien dat nu in de winkels ligt. Na een negatief advies van de Raad voor Cultuur is de subsidie voor het blad per direct stop gezet. ‘Het kwam voor ons ook als een verrassing,’ zegt hoofdredacteur André Waardenburg. We vonden het zelf wel een aardig blad en hadden niet verwacht dat we zo negatief zouden worden beoordeeld.’

Dat het blad dit jaar veertig jaar bestaat, maakt het extra wrang. Het jubileumnummer is tegelijk het afscheidsnummer. Daarom schreef de redactie een bijlage over het thema film en de dood en wordt er teruggeblikt op de geschiedenis van het blad.

Skrien werd in 1968 opgericht door studenten van de filmacademie die met hoogwaardige filmbeschouwingen het Franse Cahier du cinéma voor ogen hadden. Zij schreven artikelen over stromingen binnen de film als het neomarxisme en de semiotiek. Daar is volgens de hoofdredacteur nog steeds behoefte aan.

Waardenburg: ‘Liefhebbers zijn op zoek naar diepgravende achtergrondinformatie over film. Lange tijd bestond het idee dat internet daarin kon voorzien. Nu ontstaat het besef besef dat internet daar niet het geschikte medium voor is.’

Bovendien is volgens Waardenburg de doelgroep culturele liefhebbers die regelmatig naar art-house kijkt groot genoeg om het nog eens te proberen. Hij heeft het plan opgevat om Skrien te laten fuseren met het blad van het Filmmuseum, Zine. Nu alle filminstellingen worden samengebracht in een sectorinstituut lijkt dat er ook echt van te komen. Over de verschijningsfrequentie wordt nog gesproken, maar zeker is dat het nieuwe blad vanaf september in de winkels ligt.