‘Oscars en politiek slechte combinatie’

Online enquête over plus- en minpunten Oscaruitreiking

Omdat de kijkcijfers van de Oscaruitreiking al jaren dalende zijn, hield de Amerikaanse online filmticketservice Fandango een enquête onder zevenduizend klanten om de belangrijkste verbeterpunten te onderzoeken. Een aanzienlijk deel van de ondervraagden bleek vooral niet te zitten wachten op politiek getinte speeches bij de Oscars.

De deelnemers aan de enquête werden gevraagd naar de grootste plus- en minpunten van de televisie-uitzending van de Oscaruitreiking. 51 Procent noemde politieke ontvangstspeeches hun grootste ergernis. Andere negatieve elementen van de Oscaruitreiking zijn volgens de ondervraagden onder meer de technische awards (34%), de lengte van de show (33%)  en de live muziekoptredens (27%). Als de belangrijkste positieve punten werden vooral één presentator voor de gehele show (65%), de in memoriam-sectie (57%) en de rode loper (52%) genoemd.

81 Procent van de geënquêteerden waren van mening dat de films die vorig jaar genomineerd waren voor een Oscar voor beste film totaal niet aansloten bij de smaak van het mainstream filmpubliek. Een beste film-nominatie voor publiekslieveling The Dark Knight zou voor 71 procent van de ondervraagden een stimulans zijn om de Oscaruitreiking op 22 februari te gaan bekijken.