'Let the Right One In beste film 2009'

Nederlandse journalisten kiezen voor vampierfilm

De Zweedse vampierfilm Let the Right One In is door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2009.

De tweede plaats is voor de animatiefilm Up van Disney/Pixar. Op de derde plek staat Slumdog Millionaire, de grote Oscarwinnaar van 2009.

Let the Right One In vertelt over een eenzame twaalfjarige jongen die gepest wordt op school. Hij vindt vriendschap bij zijn nieuwe buurmeisje, dat hem bekent bloed te moeten drinken om in leven te blijven.

De film won eerder zowel de jury- als de publieksprijs op het 25ste Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival. De jury stelde toen dat de Zweedse productie ‘het horrorgenre ver, ver ontsteeg en laat zien dat elk pispaaltje een vampier als vriendin zou moeten hebben’.

De overwinning heeft een Nederlandse tintje: de Nederlander Hoyte van Hoytema tekende voor het camerawerk. De verkiezing tot film van het jaar is opvallend omdat Let the Right One In maar in relatief weinig bioscopen te zien is geweest. Het kwetsbare vampierverhaal is onlangs in Nederland op dvd uitgebracht.

De critici kozen Kan door huid heen van regisseuse Esther Rots als beste Nederlandse film van het jaar. Het verhaal over een vrouw die op het platteland een verkrachting hoopt te verwerken won eerder al drie prijzen op het Nederlands Filmfestival.

Op de tweede plaats eindigde Nothing Personal van regisseuse Urszula Antoniak. De film over een meisje dat naar het Ierse platteland reist om daar rust te vinden, won eerder vier Gouden Kalveren, een aantal prijzen op het Festival van Locarno en de publiekprijs op het Noordelijk Film Festival. De derde plaats is voor de verfilming die Reinout Oerlemans maakte van het boek Komt een vrouw bij de dokter van schrijver Kluun.

Aan de verkiezing deden bijna zeventig filmjournalisten mee van onder meer alle grote landelijke kranten, diverse omroepbladen en websites, Revu, Film1, Vrij Nederland, het ANP, de Gaykrant, Schokkend Nieuws en de Filmkrant.

Het was de zevende keer dat de Nederlandse critici de beste film van het jaar kozen. Eerder werden Finding Nemo (2003), Gegen die Wand (2004), Sin City (2005), Caché (2006), Das Leben der Anderen (2007) en The Dark Knight (2008) bekroond.