‘Apocalypse Now beste film laatste 30 jaar’

Coppola’s film favoriet bij London Film Critics' Circle

Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979) is volgens de London Film Critics' Circle (LFCC) de beste film van de afgelopen drie decennia. De vereniging van Britse filmcritici, die dertig jaar bestaat, hield een peiling onder haar leden en Coppola’s film over de Vietnamoorlog kwam als beste uit de bus. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Op de tweede plaats is Steven Spielbergs drama over de Tweede Wereldoorlog, Schindler’s List, geëindigd. Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006), Unforgiven (Clint Eastwood, 1992) en Brokeback Mountain ( Ang Lee, 2005) volgden op de respectievelijke derde, vierde en vijfde plaats.

Jason Solomons, voorzitter van de LFCC, is verheugd met de keuze voor Apocalypse Now, vertelt hij tegenover The Guardian. ‘Coppola’s film is een waardige winnaar. De duidelijke boodschap tegen de oorlog, de geweldige acteerprestaties en de verbluffende filmtechnieken hebben de tand des tijds doorstaan.’ De film won in 1980, tijdens de eerste awardceremonie van de LFCC, de prijs voor film van het jaar.

De volledige top 10