Woordenwisseling Eastwood en Lee

Filmmakers halen fel naar elkaar uit

De Amerikaanse acteur en regisseur Clint Eastwood heeft tegen cineast Spike Lee gezegd dat hij 'zijn kop moet houden.' Daarmee reageert de Hollywood-ster op Lee's kritiek dat er geen zwarte acteurs in Eastwoods films zitten. Dat meldde de BBC vrijdag.

Spike Lee uitte zijn kritiek tijdens het filmfestival van Cannes en doelde op Eastwoods films over de strijd om het Japanse eiland Iwo Jima in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Eastwood is de film Flags Of Our Fathers, waarin de strijd om Iwo Jima wordt getoond, 'historisch accuraat.' Juist omdat er geen zwarte strijdkrachten betrokken waren bij het hijsen van de vlag op het eiland.

Eastwoods volgende film, The Human Factor, gaat over de periode na het apartheidsregime in Zuid-Afrika. ‘Ik zal daarin van Nelson Mandela geen blanke maken,’  grapte hij.

Nadat Eastwoods opmerkingen wereldwijd in de media verschenen sloeg Lee via een interview met The Guardian terug door Eastwood eraan te herinneren dat hij ‘niet zijn vader was en dat ze niet op een plantage waren.’ De filmmakers hebben vooralsnog de strijdbijl niet begraven.

De 78-jarige Eastwood won in 2005 een Oscar voor Million Dollar Baby. Spike Lee maakte onder meer de films Do the right thing (1989) en Malcolm X (1992).

 

Trailer: Flags Of Our Fathers