Winnaars VPRO Tiger Awards bekend

Prijzen gaan naar Thailand, Maleisië en Denemarken

In Concert- en congresgebouw de Doelen zijn vrijdagavond tijdens de IFFR Awards Ceremony de winnende films van het 37ste International Film Festival Rotterdam bekend gemaakt. De drie VPRO Tiger Awards zijn toegekend aan Wonderful Town van Aditya Assarat (Thailand), Flower in the Pocket van Liew Seng Tat (Maleisië) en Go with Peace Jamil van Omar Shargawi (Denemarken).

‘And now, ladies and gentlemen, it’s Tiger Time… finally.’ Zo verwoordde ( interim) IFFR-directeur Rutger Wolfson het behoorlijk op de proef gestelde geduld van makers, publiek en pers, toen de ceremonie na vier uitreikingen van ‘ mindere’ prijzen, eindelijk was aangekomen bij de uitreiking van de belangrijkste prijzen van het festival, de drie VPRO Tiger Awards.

Juryvoorzitter Jafar Panani (de Iraanse regisseur van oa The Circle en Offside) gaf bij iedere winnaar een korte motivatie.

Over Wonderful Town van Aditya Assarat:
‘Voor de verbazingwekkende verbeelding in de film van en een nieuw perspectief op de tsunami-ramp. De film is een sociale spiegel waarin de schade veroorzaakt door de tsunami in meerdere opzichten weerspiegeld wordt. De jury waardeert eveneens het ongebruikelijke einde van de film.'
 
Over Flower in the Pocket van Liew Seng Tat:
‘Om zijn goed doordachte en welingelichte blik op de kinderwereld. De acteurs zijn goed gekozen en op de juiste manier begeleid en geregisseerd. De film heeft een uitstekende visuele uitdrukkingskracht.’
 
Over Go with Peace Jamil van Omar Shargawi:
‘Voor de geslaagde regie en acteerprestaties. Door het gebruik van close-ups kiest de filmmaker een toepasselijke stijl om de beperkingen van een besloten gemeenschap weer te geven. De jury verwelkomt eveneens het fascinerende tempo van de film.’
 
Voor de VPRO Tiger Awards Competition 2008 waren 15 eerste en tweede speelfilms geselecteerd. Aan de drie VPRO Tiger Awards is voor ieder een geldbedrag verbonden van 15.000 euro. Om de winnende films aan een zo breed mogelijk publiek te tonen, bestaat de prijs verder uit uitzending op televisie door de VPRO.
 
De vier andere prijzen die eerder tijdens de Awards Ceremony werden uitgereikt zijn:

KNF Award (van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten) voor Cargo 200 van Alexei Balabanov (Rusland, 2007)

FIPRESCI Award (van de internationale associatie van filmcritici) voor El cielo, la terra y la lluvia van José Luis Torres Leiva (Chili, 2008),

Dioraphte Award (voor de beste film die (mede) tot stand kwam dankzij het Hubert Bals Fund) voor Mutum van Sandra Kogut (Brazilië/Frankrijk, 2007)

NETPAC Award (voor de promotie van de Aziatische cinema) voor What on Earth Have I Done Wrong?! by Doze Niu Chen-zer (Taiwan, 2007). Een eervolle vermedling ging naar de video-installatie Crude Oil  van Wang Bing (China, 2008 ). 
 
Zaterdagavond wordt de KPN Publieksprijs bekend gemaakt, vermoedelijk aan Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud voor de autobiografische animatiefilm Persepolis, die het klassement al dagen aanvoert. Zondag 3 februari sluit het IFFR 2008 af met de Volkskrantdag.