Warner Bros. fraudeert met boxofficecijfers

Schattingen veel hoger dan werkelijke opbrengst

Warner Bros. wordt beschuldigd van het frauderen met de verkoopcijfers van bioscoopkaartjes. Dat meldt internet-filmsite imdb op woensdag. De studioschatting van de opbrengsten van het openingsweekend voor de actiefilm Speedracer was opvallend veel naar boven afgerond, waardoor de film op de tweede plaats in de rangschikking van de weekendboxoffice belandde. Omdat de pers gebruik maakt van het geschatte bezoekerscijfer en niet de werkelijke opbrengsten, probeerde de studio te verhullen dat Speedracer minder succesvol was dan gehoopt.

De studio gaf door dat de film in het eerste weekend $20,2 miljoen zou opbrengen. In werkelijkheid leverde Speedracer slechts $18,6 miljoen op. Een teleurstellend resultaat waardoor er waarschijnlijk koppen gaan rollen bij Warner Bros., aangezien de film tussen de $250 en 300 miljoen heeft gekost.

Volgens vakblad de Daily Variety is het ‘niet de eerste keer dat een studio de schattingen opkrikt om te zorgen dat de film na het openingsweekend niet op een genante derde plek in de boxoffice belandt.’