Warner Bros. bestrijdt Chinese filmpiraten

Online films huren voor minder dan een euro

In de strijd tegen filmpiraterij in China gaat Warner Bros. online films verhuren. De prijs per film zal volgens de studio op minder dan een euro uitkomen. De lage prijs sluit aan bij de bedragen die in China voor illegale dvd’s worden gerekend. Dat meldt de Los Angeles Times.

Gekopieerde dvd’s en cd’s zijn een groot probleem in China. Meer dan 90 procent van de verkochte films zijn afkomstig van de zwarte markt. De Verenigde Staten diende vorig jaar een klacht in bij wereldhandelsorganisatie WTO om de Chinese autoriteiten ertoe te bewegen piraterij harder aan te pakken. Volgens de Chinese regering werden in 2006 alleen al 110 miljoen illegale cd's en dvd’s vernietigd.

Volgens een onderzoek van de filmindustrie lag het verlies veroorzaakt door piraterij in 2005 in China rond de twee miljard euro. Warner Bros. gelooft dat het digitaal distribueren van nieuwe films de oplossing is om illegaal downloaden en het kopiëren van dvd’s tegen te gaan.

In 2007 probeerde Warner al de markt in China open te breken door de prijs van dvd’s drastisch omlaag te brengen. In Zuid-Korea kondigde de studio onlangs aan films eerst online uit te brengen, voordat ze op dvd te koop zijn. De nieuwe strategie van Warner lijkt zich voorlopig te beperken tot de Aziatische markt.