Waltz with Bashir en Man on Wire delen IDA-award

Gelijkspel bij International Documentary Awards

De jaarlijkse filmprijzen van de International Documentary Association (IDA) werden vrijdag in Los Angeles uitgereikt. Waltz with Bashir en Man on Wire deelden de prijs voor beste lange documentaire.

De jury van de internationale documentaireprijzen kon uiteindelijk niet kiezen tussen de Israëlische animatiedocumentaire Waltz with Bashir van Ari Folman en James Marsh’ Man on Wire, over koorddanser Philippe Petit. Man on Wire won eerder op het Sundance filmfestival de publieksprijs en de grote prijs van de jury.

De publieksprijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt, ging naar Food Fight van de Amerikaan Chris Taylor. De documentaire gaat over de Slow Food beweging in Californië. De oeuvreprijs werd dit jaar uitgereikt aan Werner Herzog. De Duitse filmmaker werd door zijn collega’s geëerd voor documentaires als Little Dieter Needs to Fly (1997) en Grizzly Man (2005).

De Pioneer Award ging naar Rob Epstein. De Amerikaanse filmmaker won tweemaal een Oscar in de categorie beste lange documentaire: voor The Times of Harvey Milk ( 1984) en Common Threads: Stories from the Quilt (1989).