Wall-E beste film volgens filmcritici Los Angeles

L.A. Critics kiezen voor Pixar-animatie

Wall-E (Andrew Stanton) is door de Los Angeles Film Critics Association verkozen tot beste film van 2008. Het was de eerste keer in de 33-jarige geschiedenis van de organisatie dat een animatiefilm er met de belangrijkste prijs vandoor ging. Runner-up was eveneens een grote Amerikaanse blockbuster: The Dark Knight.

De Pixarfilm over het eenzame opruimrobotje Wall-E won opvallend genoeg niet in de categorie animatie. De filmcritici kozen als beste animatiefilm voor de geanimeerde documentaire Waltz with Bashir. De Israëlische film van Ari Folman, over de slachting in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila, was eveneens runner-up in de categorie documentaire. Man on Wire van James Marsh, die al het hele jaar prijs na prijs wint, werd in die categorie tot winnaar uitgeroepen.

Slumdog Millionaire van Danny Boyle, die vorige week door de National Board of Review werd verkozen tot beste film, won in de categorieën regie en muziek. Bij de acteurs gingen de belangrijkste prijzen naar Sean Penn (Milk) en Sally Hawkins ( Happy-Go-Lucky).

Beste niet-Engelstalige film was volgens de critici het Chinese drama Still Life van Jia Zhangke. De film won in 2006 al de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië, maar werd pas dit jaar in Californië uitgebracht.