Voortbestaan Cahiers du Cinéma onder druk

Le Monde wil af van verliesgevend filmblad

Het beroemde Franse filmblad Cahiers du Cinéma wordt bedreigd door de ernstige financiële problemen van de toonaangevende Franse krant Le Monde.

De journalisten van Le Monde zijn vandaag in staking. Ze protesteren daarmee tegen de manier waarop de bedrijfsleiding het krantenbedrijf uit de rode cijfers wil halen. De krant verschijnt maandag voor het eerst sinds zijn oprichting in 1944 niet.

Le Monde verloor 20 miljoen euro in 2007. Bij de onderneming moeten volgens het management 130 banen verdwijnen, vooral journalistieke. Het concern zou ook bladen en speciale uitgaven van de hand moeten doen.

De leiding wil onder meer af van niet essentiële bijproducten, zoals het verliesgevende Cahiers du Cinéma. Daarmee komt het voortbestaan van het Franse blad voor filmtheorie en recensies onder druk te staan.

Cahiers du Cinéma, dat in 1951 werd opgericht door André Bazin, Jacques Doniol-Valcroze en Joseph-Marie Lo Duca, heeft onder meer een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van de Nouvelle Vague, een belangrijke stroming in de Franse cinema. Zo waren invloedrijke Nouvelle Vague-regisseurs als François Truffaut en Jean-Luc Godard ook belangrijke auteurs van het tijdschrift.  

Cahiers had ook grote invloed op de ontwikkeling van de filmkritiek en de filmtheorie. In 1954 schreef Truffaut het artikel La qualité française, een manifest voor de auteurstheorie, waarmee hij een nieuw licht wierp op Hollywoodfilms en -regisseurs als Alfred Hitchcock, Howard Hawks en Robert Aldrich.